A szabadtartásból származó tojás

A tojás az élelmiszerek között a legolcsóbb fehérje forrás. Gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot, zsírtartalma (főleg telítetlen zsírsavak) alacsony. Számos étel alapja – elengedhetetlen, hogy mindig legyen otthon!

Ezenkívül nagyon könnyű a tojást tárolni és kezelni. Legalább 28 napig eltartható 8 és 18°C között tárolva. Nem szükséges és nem is ajánlott hűtőszekrényben tartani. A tojást a többi élelmiszerrel együtt hűtőben tárolva a vízvesztés, légtartalom növekedésével a héján át kórokozók juthatnak be.

A tojások minősége ugyanakkor nagyon eltérő lehet a tartásmódtól függően. Nem mindegy, hogy a tyúkot ketrecben, mélyalmosan vagy szabadon tartják. Az Európai Uniós szabályoknak megfelelően a tartás módjának szerepelnie kell a tojásra pecsételt kódba. A tojásokon látható jelölést így lehet megfejteni:

szabadtartas_tojas

A szabadtartás kétféleképpen valósulhat meg: hagyományos módon (1-es kód a tojáson) vagy ökológiai tartásban, bio tojás termelésével (0-ás kód a tojáson).

Mindkét tartási módra vonatkoznak ugyanakkor a következő előírások:

Biztosítani kell, hogy amikor elég jó az idő, a tyúkok napközben folyamatosan a szabadban, füves terepen mozoghassanak.

Ezzel a tartási móddal a tyúkok élvezhetik a természetes fény előnyeit, természetes közegben élnek és van helyük. A tyúkok természete, hogy kapirgáljanak, csipegessenek, hogy így megfelelő tápanyagokhoz, ásványokhoz jussanak, s a porban megfürödve tisztogassák tollazatukat, szabaduljanak meg az élősködőktől. A megfelelő körülmények között tartva egy tyúk természetéből adódóan így fog viselkedni.

A kifutónak, terepnek, ahol a tyúkok a szabadban vannak, füvesnek kell lennie. Ez azért szükséges, mert a növények segítik a tyúkokat mindenféle bajukban – ők pedig ösztönösen tudják, mit kell enniük. A fű ezen kívül a tojásnak egy ternészetes ízt és erőteljesebb sárga színt ad. Minél sárgább a tojássárgája, annál több xantofill található benne – ez a jó minőség jele. Ez mesterséges adalékokkal is elérhető lenne (pl. zeaxanthin vagy cryptoxanthin), de tyúkjaink ilyet nem kapnak! Ez onnan is látható, hogy télen, amikor kevesebb a friss fű, a tojások sárgája is haloványabb.

Nyáron a hőség jelenti a fő kihívást. Ahhoz, hogy a tyúkok a rendelkezésükre álló terület egészét használják, a termelők általában gyümölcsfákat ültetnek. Ezek amellett, hogy árnyékot adnak, további táplálékforrást is jelentenek (élősködők, gyümölcsök). Ezen túl a tyúkok biztonságérzetét is növelik, hiszen a tyúk félős állat.

Mi hát a különbség a hagyományos és az ökológiai szabadtartás között?

A hagyományos szabadtartás esetében a tyúkólban egy négyzetméteren legfeljebb kilenc tyúk tartható, míg az ökológia tartás esetében hat. A szabadban, a kifutón azonban mindkét tartás esetében legalább négy négyzetméter kell, hogy jusson egy tyúkra.

Így a fő különbség leginkább a tyúkok táplálásában van. Az ökológiai tartásban tartott tyúkok tápláléka szinte teljesen organikus eredetű, s ez a életterükre is vonatkozik, a kifutónak is ökológiai területnek kell lennie, mivel az is fontos táplálékforrás.

Meggyőztük? Megkóstolná a tojásainkat? >>>