Történetünk, kik vagyunk

Az Édes Tyúkom egy 2014-ben indult úttörő kezdeményezés. Szabadtartású, vagyis a szabadban kapirgáló tyúkok tojta (1-es vagy 0-s kóddal ellátott) tojásokat kínálunk, amelyeket átvevőhelyeink egyikén vagy (cégek, éttermek, stb. számára) egyenesen kiszállítva lehet átvenni.

Tevékenységünket szabadtartású tyúkok tojta tojások terjesztésével kezdtük. A tojások a Mátra tövében levő Bodonyból érkeztek Budapestre. A szabadtartású, „boldog” tyúkoktól származó tojások iránti nagy érdeklődés miatt azóta bővíteni kellett a termelők körét. Így egy olyan termelői hálózat építésébe kezdtünk, akik osztják a tyúktartásról és tojástermelésről alkotott elképzeléseinket.

A szabadban tartott a tyúkok boldogok és egészségesek, s így lesz az általuk tojt tojás is nagyon jó minőségű. A szabadtartás során a tyúkok a megfelelő mennyiségben jutnak hozzá a szükséges vitaminokhoz és növényekhez, s ez is segít a betegségek elkerülésében.

Ezzel a kezdeményezéssel nemcsak egészséges tojáshoz juttatjuk fogyasztóinkat, hanem a helyi gazdaságot erősítve a kistermelőknek adunk fejlődési lehetőséget. Emellett számos munkahely teremtéséhez is hozzájárulunk a tojástermeléstől a szállításon át a tyúk örökbefogadás szervezéséig.

Az ötlet Alazard Antoine-tól származik, aki több, mint 10 éve hagyta el szülőhazáját, Franciaországot. Logisztikusként dolgozott Spanyolországban és Szlovákiában mielőtt hozzánk érkezett. Magyar barátai vitték el a Kékestető alatti faluba, ahol azt látta, hogy rengeteg gazdasági épület áll üresen, míg sok falusinak nincsen munkája. Innen jött az ötlet, hogy termeljenek a helyiek tojást, amit majd ő eljuttat a fogyasztókhoz.